Mats Vänehem

1990 flyttade jag från uppväxtstaden Örebro till Stockholm för att arbeta som illustratör. Jag hade just avslutat ett års konstnärlig grundutbildning på Sörängens folkhögskola i Småland, när jag fick anställning på en illustrationsbyrå. Uppdragen kom från olika reklambyråer, fakta- och läromedelsförlag.

Ett par år senare började jag på Kulturvetarlinjen vid Stockholms universitet. Efter examen fick jag jobb som arkeolog på Stockholms läns museum och arbetade där i 15 år med arkeologiska undersökningar, visningar, utställningar och projekt i samarbete med skolor, kommuner och företag.

Parallellt med jobbet på museet fortsatte jag att göra historiska faktaillustrationer på frilansbasis för andra museer, förlag och tidskrifter runt om i landet.

Sedan 2011 arbetar jag som historieillustratör på heltid. Uppdragen kommer idag från många olika spännande håll. 2015 – 2017 arbetade jag t ex med att bygga upp scenografin till åkturen  Ragnfrids saga på Vikingaliv i Stockholm.

Periodvis har jag arbetat utomlands med utländska partners och mina illustrationer ses nuförtiden i böcker, tidskrifter och på museer runt om i världen.

Jag illustrerar dessutom barnböcker som ges ut av Bonnier Carlsen förlag. Det har blivit två egna faktaböcker om forntiden: Hitta historien och Vikingar. I samarbete med författaren Magnus
Ljunggren tecknar jag böckerna om Riddarskolan. Jag illustrerar även böckerna om Halvdan & Meia av författaren Martin Widmark.

Mina egna böcker, liksom Riddarskolan och Halvdan & Meia, har översatts till flera språk och ges ut i Europa, Mellanöstern och Kina. Till hösten 2018 kan man se spelfilmen Halvdan Viking på SF:s biografer.